© Rootsville.eu

Dred Scott (US)
tiltle: Cali Mambo
music: Jazz
release date: september 20, 2024
label: Ropeadope Records
info artist: Dred Scott
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2024


De muzikale reis van Dred Scott was een wervelwind van ontdekkingen. Van de samenwerking met iconische artiesten als Liza Minelli en Nina Hagen tot een tien jaar durende residentie in de Rockwood Music Hall in New York: Dred heeft als rusteloze muzikale geest een uniek pad uitgestippeld. De afgelopen jaren ruilde hij de hectische energie van de clubs in voor de gepolijste elegantie van veelgeprezen restaurants, maar zijn passie voor de pulserende ritmes van de Latin jazz verdween nooit. Dit nieuwe project markeert zijn langverwachte terugkeer naar de levendige wereld van jazzclubs.

Drie doorgewinterde muzikanten vergezellen Dred op deze reis, elk een meester op zichzelf. Vibrafonist Tom Beckham heeft een toegewijde aanhang en lovende kritieken voor zijn ‘unieke stem’. Dred is “een discipel van psychedelische uitvluchten, gekoppeld aan post-cool-intensiteit” (SF Weekly). Percussionist Moses Patrou brengt een schat aan internationale ervaring mee, puttend uit de rijke ritmische tradities van het Caribisch gebied en Zuid-Amerika. De groep wordt compleet gemaakt door bassist Matt Pavolka, al meer dan 25 jaar een vaste waarde in de New Yorkse scene, bekend om zijn samenwerkingen met Lee Konitz en anderen.

Latin jazz heeft een rijke geschiedenis en Dred heeft een persoonlijke band met de evolutie ervan. Hij brengt hulde aan de pioniers van het genre, zoals Mario Bauza, van wie wordt gezegd dat hij de Latin jazz in de jaren veertig heeft uitgevonden, en Dizzy Gillespie, wiens samenwerking met Chano Pozo op Manteca in 1946 de explosie van het genre aanwakkerde. Dred herinnert zich levendig de levendige Latin-jazzscene die hij tegenkwam in San Francisco, waar hij montunos op piano leerde spelen van de legendarische Josh Jones. Geïnspireerd door het werk van pianist George Shearing, wiens Latin-jazz-opnames tussen 1957 en 1961 prominent de vibrafoon bevatten, bracht Dred deze groep samen om dat geluid opnieuw te creëren en zijn eigen liefde voor het genre te verkennen.

Cali Mambo: We trappen het album af met 'Cali Mambo', een scorcher van George Shearing van zijn album Latin Lace uit 1958. Dit aanstekelijk eenvoudige deuntje, gebouwd op slechts twee akkoorden, geeft perfect de essentie van het geluid van de band weer: strak, speels en boordevol Latijns-Amerikaanse energie. Het was ook het eerste nummer dat we samen leerden, een bewijs van de onmiddellijke aantrekkingskracht ervan. Shearings ‘Latin Lace’ was een cruciale opname in de jaren vijftig en liet de groeiende populariteit zien van de integratie van Latijnse ritmes en melodieën in jazzarrangementen.

Star Eyes: Deze jazzstandaard krijgt een Latin make-over! Charlie Parker maakte ‘Star Eyes’ beroemd in het beboptijdperk van de jaren veertig, en het is nog steeds een belangrijk onderdeel van het jazzrepertoire. De George Shearing-groep, bekend om hun weelderige en verfijnde geluid, verwerkte vaak standaarden op hun albums, waardoor een brug werd geslagen tussen de bekende melodieën van de jazz en de aanstekelijke energie van Latijns-Amerikaanse ritmes. Hier volgen we dit voorbeeld en laten we het rijke tapijtwerk van het genre zien.

Poinciana: De oorsprong van dit geliefde nummer is gehuld in mysterie. Sommigen zeggen dat het geïnspireerd is door een Cubaans volkslied genaamd “La Cancion del Arbol”, anderen beweren dat het regelrecht afzetterij is. Hoe het ook zij, het werd in de jaren vijftig een herkenningsmelodie van pianist Ahmad Jamal. We gingen de uitdaging aan om een ​​fris arrangement te maken, een arrangement dat de schoonheid van het origineel respecteert en tegelijkertijd onze eigen unieke draai geeft.

La Enganadora: Nostalgisch gevoel? Dit traditionele Cubaanse nummer van Enrique Jorrin komt rechtstreeks van het debuutalbum van de legendarische Ruben Gonzalez. Jorrin, een spilfiguur in de Cubaanse muziek, wordt beschouwd als een van de grondleggers van ‘charanga’, een genre dat wordt gekenmerkt door het gebruik van violen en een kenmerkende fluitmelodie. Deze getrouwe vertolking van ‘La Enganadora’ laat de aanstekelijke ritmes van het nummer je meenemen naar een zonovergoten straathoek in Havana, een bewijs van de diepe wortels van de Latin jazz.

Danza Cubana #2: Dit mysterieuze juweeltje kwam voort uit de diepten van onze muzikale verkenningen. Hoewel de exacte oorsprong onbekend blijft, is één ding zeker: het langzame, zwoele tempo vormt een welkom contrast met het meer energieke aanbod van het album. 'Danza Cubana' betekent 'Cubaanse dans', en deze langzamere tempo's waren een hoofdbestanddeel van de Cubaanse dansmuziek en boden paren de kans om hun vaardigheden te demonstreren in een meer romantische setting.

Guachi Guaro: Oproep aan alle vibrafoonliefhebbers! Dit iconische nummer van Cal Tjader is een must-know voor elke speler, en het is gegarandeerd een publiekstrekker. Letterlijk vertaald naar 'zielsaus', doet 'Guachi Guaro' zijn naam eer aan en levert een krachtige dosis ritmische energie en soulvolle improvisatie. Cal Tjader, een vibrafonist en bandleider, was een belangrijke kracht in de popularisering van de Latin jazz in de jaren zestig en zeventig. Zijn aanstekelijke grooves en focus op melodie maakten hem tot een favoriet bij fans.

You and The Night and The Music: We voegen een vleugje verfijning toe met deze jazzstandaard, met een speelse knipoog naar de grote J.S. Bach in de intro. Dit tijdloze nummer toont de veelzijdigheid van de band en het vermogen om moeiteloos te schakelen tussen traditie en opwindende verkenning. Standards als deze vormden de basis van jazzimprovisatie, en door ze op te nemen in een Latin jazzrepertoire wordt de verbinding van het genre met zijn jazzwortels benadrukt.

Lulu: Deze oprechte ballade is een persoonlijke toewijding van Dred Scott aan zijn dochter Lucy, liefkozend ‘Lulu’ genoemd. De melodie is een eenvoudige, maar charmante verkenning van de twee lettergrepen ‘Lu’, en de komende op Exotica geïnspireerde remix voegt een speelse laag toe met een refrein dat ‘lu-lu-lu’ zingt. Zing mee in je hoofd of wacht op het volledige effect – hoe dan ook, bereid je voor op aanraking.

Manteca: We sluiten het album knallend af! Manteca van Dizzy Gillespie is een historische opname, algemeen beschouwd als de eerste grote Latin-jazzhit uit 1946. Dit krachtige nummer, voorzien van een zinderende Afro-Cubaanse groove, is een ode aan de aanstekelijke energie van het genre en een passend eerbetoon aan zijn baanbrekende geest.

Dit album is een viering van de terugkeer van Dred Scott naar een van zijn muzikale roots en een bewijs van de blijvende kracht van Latin jazz.


tracks:

1. CALI MAMBO 4:33 (George Shearing)
2. STAR EYES 6:29 (Gene de Paul/Don Raye)
3. POINCIANA 5:39 (traditional/Nat Simon)
4. LA ENGAÑADORA 3:53 (Enrique Jorrin)
5. DANZA CUBANA #2 3:31 (Ignacio Cervantes)
6. GUACHI GUARO 4:41 (Dizzy Gillespie/Chano Pozo)
7. YOU AND THE NIGHT AND THE MUSIC 4:15 (Schwartz/Dietz)
8. LULU 4:47 (Dred Scott)
9. MANTECA 4:48 (Gillespie/Pozo/Fuller)